След многочасови преговори миналата нощ 27-те държави членки на Евросъюза се обединиха около позицията, че огънят в Близкия изток трябва да бъде прекратен. И още - да се отворят хуманитарните коридори за палестинското население в Газа.

Между традиционните поддръжници на Израел в Европа, които настояваха общата позиция категорично да подкрепя правото на израелските власти да се защитават, и тези, които призоваваха за ясни правила за достигане на хуманитарната помощ до нуждаещите се в Газа, бяха необходими повече от пет часа, за да се стигне до компромис.

Европа настоява за безусловно освобождаване на заложниците в Газа и за прекратяване на огъня. Това ще даде възможност да се транспортира храна, вода, лекарства и гориво до нуждаещите се.

„Няма противоречие между това да сме солидарни с Израел и да продължаваме да действаме за хуманитарната помощ в Газа“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

„Ясно е, че диалогът с редица лидери от региона е много важен елемент, за да се постигне напредък за хуманитарните коридор, както и за освобождаването на заложниците. Не е тайна, че много регионални лидери работят в тази посока и ние сме в тесен контакт с тях“, обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европа остава разединена и относно бюджета си за следващите години и продължаването на финансовата подкрепа за Украйна. Унгария и новата ѝ подкрепа в лицето на Словакия се противопоставят на предвидените 50 милиарда евро за Киев.

Трудните нощни преговори наложиха промяна на дневния ред. Така другата гореща и разединяваща тема за миграцията остава на масата за преговори. Тя ще бъде обсъждана тази сутрин.