Специализираният наказателен съд взе решение дали да наложи по-лека мярка на бизнесмена Николай Банев, обвинен в данъчни престъпления и пране на пари. Засега той остава в ареста, а другата седмица мярката ще бъде обжалвана в Апелативния съд.

Днес е датата, на която изтичат 8-те месеца от задържането на Николай и Евгения Баневи, твърди защитата. Но прокуратурата брои срокът от влизането на двамата в бъллгарски съд, а не от задържането им с европейска заповед в чужбина. Така, според обвинението, максималният срок изтича в началото на август. Съдът се съгласи с това, въпреки европейските правови разпоредби. Защитата е изпратила и запитване до главния прокурор Сотир Цацаров.

„Единственото, което мен ме притеснява, е от този случай, отразяването на хуманната страна на задържането на  Евгения Банева. Във Франция например, от двама родители, които са държани в арест, на малолетни деца задължително един от родителите се освобождава с електронна гривна. И питам, защо тук Евгения Банева не е освободена с електронна гривна?”, пита Банев.

Вече са покрити милион и половина от задълженията на Николай Банев и къщата му е свалена от обществена продан.  По този начин  пада и едно от обвиненията му, твърди защитата.

„Първо такива задължения няма, защото ние водим дело срещу НАП. После става дума за „една част, но въпреки всичко се съглласихме и публичен държавен изпъл нител продаде част от имуществото на Партнерс комерс”, заяви Банев в отговор на въпроса кой е покрил задълженията му.

За да бъде покрит част от дължа му е продадена една част от съоръженията от пристанището на Варна Запад.

Тези милион и половина не са платени от Красимир Дачев, а от дружеството собственик на сградата, твърди Банев, който не отрича, че се познава с Дачев, от когото е купена сградата в груб строеж.

Въпреки това, от 1 юли, имотът отново ще бъде обявен за втора публична продан. Според информацията, Столичната голяма община също има да събира дългове от неплатени данъци и такси и това е начинът да си ги получи. Частният съдебен изпълнител поясни, че кредиторите към Баневи са много.

Цялото интервю с Николай Банев може да видите утре в "Тази сутрин" по bTV. Гост на предаването ще бъде и Красимир Дачев.