Николай Кокинов е подал молба да бъде освободен и като магистрат, съобщи главният прокурор Сотир Цацров преди заседанието на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник.

В петък Кокинов подаде оставка като административен ръководител на Софийската градска прокуратура, след като в медийното пространство се появиха записи на разговор между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов. В диалозите между „тройката” се договарят дела и се разменят „любезности” по адрес на прокурори и журналисти.

Цацаров коментира, че молба за освобождаване от качеството на прокурор не може да бъде обсъдена, при положение че има образувано дисциплинарно производство. Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана оставката на Кокинов от длъжността софийски градски прокурор.

От петък е образувана проверка във Върховната касационна прокуратура (ВКП), която трябва да установи има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба, каза още Цацаров. Той допълни, че в хода й ще бъдат снети обяснения от лицата, участвали в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, както и източникът на записа. Цацаров обаче не се ангажира може ли да бъде потърсена наказателна отговорност на градския прокурор в оставка.

По-късно през деня Етичната комисия към ВСС реши да се произнесе по казуса „Кокинов” след изборите - той ще бъде поканен за изслушване на 13 май. Председателят й Ясен Тодоров допълни, че не са събрани пет подписа, за да започне ново - второ, дисциплинарно производство срещу Кокинов.

Предал доклада по-рано

Според Цацаров най-голямото нарушение е, че Николай Кокинов е съобщил или дори предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди обявяването й: „Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение е това, че се оказва, че господин Коников непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки".

Прокуратурата представи резултатите от проверката по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания на 15 април. Тогава стана ясно, че две трети от него са истина, а останалата част не може да бъде доказана заради изтрита информация. От разпространения в петък запис стана ясно, че прокурор Кокинов предава по-рано тези резултати на срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Сотир Цацаров заяви, че няма съмнения в провеждането на разговорите между тройката „Борисов-Найденов-Кокинов”. „Не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли, това ще бъде изяснявано”, заяви Цацаров.

„Не сме чета да се кълнем”

Частта от записа, в която Николай Кокинов казва на Бойко Борисов: „Ти си го избра”, визирайки главния прокурор, Цацаров коментира: „Не ме притеснява, ще ме притеснява, ако стоя на едно място и нищо не правя. Имаме два пътя - единият да си вършим работата, другият да чакаме да ни свърши мандатът. Нямам никакво намерение да чакам и да превърна прокуратурата в заложник на нечии интереси или, не дай Боже, в участник в политическата игра за предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя трябва да си върши работата".

На въпрос дали се чувства предаден от Кокинов, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: „Не, това е негово решение, той е действал така. Ние не сме чета, която трябва да се кълне. Това, което се случва, нито ще ми помогне, нито ще разбие прокуратурата. Прокуратурата е започнала и е обявила определени наказателни производства и не само тези. Беше зададен въпрос - защо подслушванията, а не енергетиката? Ако някой си мисли, че по енергетиката сме спрели да работим, се лъже".

По думите му делото срещу Мирослав Найденов също продължава: „Ако правим нещо, трябва да го докараме до съд, в противен случай - явно не работим като прокуратура”.

Главният прокурор допълни, че не си е представял, че мандатът му може да започне толкова тежко. По думите му в момента има толкова скандали, в които е замесено държавното обвинение, които в други мандати са се формирали за години.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация