Депутатите гласуваха оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

До това се стигна, след като народни представители от „Има такъв народ“ внесоха в деловодството искане за отстраняването на Минчев от поста. Поводът е, че той не закри вчерашното заседание на депутатите при изслушването на външния министър Теодора Генчовска за Северна Македония.

След ожесточени дебати през целия ден в Народното събрание "за" отстраняването на Минчев гласуваха 239 депутати – единствено депутатът от ДПС Делян Пеевски отсъства от залата.

125 гласа бяха „за“, „против“ – 113, а въздържал се беше само един - самият Никола Минчева.

Гласуването беше проведено на два пъти, но и двата пъти резултатът беше в полза на отстраняването на Минчев.

За да го подкрепи, премиерът Кирил Петков отложи посещението си в Азербайджан. След гласуваната оставка той заяви: "Всички, които гласуваха днес против Никола Минчев, показаха, че не им пука за тази страна, че не се интересуват от собствената си идеология. Те са едни маркетингови фирми, които лъжат своите избиратели. Завесите се вдигат и нас не ни е страх от избори."

От парламентарната трибуна Петков благодари на Минчев и заяви, че промяната идва и стъпка по стъпка България ще бъде различна.

След като излезе от залата, самият Никола Минчев коментира, че гласуването на оставката му е акт на сформирано ново мнозинство.

На въпрос дали това е репетиция за оставката на правителството следващата седмица той отговори, че ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и останалите от „Има такъв народ“ вече са заявили, че ще подкрепят вота на недоверие.

„Ако всичко следва тази си логика, би трябвало вотът да мине по същия начин, по който мина и това да е репетиция за тогава и демонстрация, че вече има такава коалиция“, на мнение е Минчев.