"В историята знаем, че нито един вот на недоверие досега не е бил успешен", заяви бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Никола Минчев от трибуната на парламента.

Той подчерта, че ако се съди по предварителните заявки на политическите лидери, то сега може да има пробив.

Минчев направи и обзор на случващото се в последните бурни политически седмици.

"Да помислим за обстановката, в която разглеждаме настоящия вот на недоверие. Какво можем да постигнем с политическата нестабилност, която неизбежно бихме предизвикали, ако вотът бъде успешен? Да помислим добре ли е да хвърлим държавата си в политическа криза в момент, в който на територията на нашия континент се води война? Полезно ли е за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал и да произведат ясно мнозинство? А ще бъде ли отговорно да оставим държавата без работещ парламент?", попита той.

Никола Минчев бе категоричен, че ако не се предприемат реформи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, то може да се стигне до блокиране на милиарди евро.

Той коментира и внесения проект на решение на ГЕРБ-СДС за вота на недоверие, както и изказването минути преди това в парламента на депутата Кирил Ананиев, че финансовата политика на кабинета застрашава националната ни сигурност. 

"Нека да помислим, ако се случи това, което описах, няма ли да повлияе на националната ни сигурност? Нека да помислим за какво ни изпратиха българските граждани в парламента - да има политическа криза или стабилност и реформи. Това са въпроси, на които всеки от нас трябва да си отговори и да ни намери отговора в себе си, преди да подходи към настоящия вот на недоверие", обясни Минчев.

Бившият председател на НС коментира и предсрочното му отстраняване, гласувано миналата седмица. 

"Ако миналата седмица беше генералната репетиция, то тази е поправителният. През февруари 2005 г. новото мнозинство в тогавашното 39-о Народно събрание гласува предсрочното освобождаване на председателя на парламента. Няколко дни след това, има вот на недоверие, който не минава", припомни Никола Минчев.