Столичната община и нидерландската неправителствена организация "Овидефарм" ще работят съвместно за решаването на проблема с безстопанствените кучета, съобщи Столичният общински съвет (СОС).

При минимум 20 броя одобрени за осиновяване кучета те ще бъдат транспортирани до обект на организация в Нидерландия, откъдето ще бъдат предаде на новите си собственици. Разходите по транспорта на животните ще бъдат поделяни между двете страни – Столичната община и нидерландската неправителствена организация. По този начин все повече кучета, настанени в приютите на общината, ще намират бързо нови домове.

Столичната община има успешни партньорски отношения и с немската неправителствена организация за защита на животните Сдружение "Щройнерхилфе Булгариен".

Според споразумение от 2019 г. със сдружението, безстопанствени кучета от общинските приюти се предоставят за безвъзмездно осиновяване в Германия. До момента е намерен дом на общо 221 безстопанствени кучета от софийските приюти.

Общината развива успешно партньорство и с фондация "Четири лапи", която участва в информационни кампании и съдейства за намирането на нов дом на бездомни кучета.