Десетки незаконни сметища никнат всеки ден край Тополовград. Наш зрител сигнализира, че те се разрастват, но, тъй като кметът е забранил да се глобяват хората, от общината не успяват да се справят с проблема.

Площта на най-голямото незаконно сметище вече е няколко декара .Периодично общината го почиства. Последно – преди седмица. И вместо да изчезва, сметището се разраства и постепенно обхваща и близката гора. 

Снимка: bTV

Така съдовете за смет пред къщите стоят празни, а незаконното сметище расте.

„Обикновено в краищата на града, кой където живее, е решил, че е по-лесно вместо на определените за това места у на съдове и т.н. да си изхвърли сред природата боклука”, признава началника на отдел „Общинска собственост” в общината Тоня Бакалова.

Снимка: bTV

От общината казват, че почистват нерегламентираните сметища поне веднъж месечно. Показват и снимки от свършена работа. Но седмица по-късно – отново  боклук.

Снимка: bTV

Никой не търси нарушителите. „Засега кметът не желае граждани да бъдат санкционирани”, обяснява ст. експерт Даниела Господинова.

Регистрираните незаконни сметища само около Тополовград са 4. От еко инспекцията започват проверка. За общината ще има предписание и срок, в който да ги почистят. При неизпълнение следва глоба от 2000 до 20 000 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!