Голямо количество оръжие и боеприпаси за него са били открити в бургаския общинар от групата на БСП Бенчо Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите в хотел в Истанбул.

По първоначална информация полицаи проверяват и автомобилите на бизнесмена, който е съдружник във фирмата "Аркус-Сигурност", където Желязков е казвал, че е консултант.

Пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че към момента се установява дали всичкото оръжие - пистолети, автомат и други, е законно притежавано. Продължава претърсването на десетки адреси. "Намерено е черно счетоводство в дома му с определени бележки колко пари да се дадат на лидера на престъпната група", посочи бившият шеф на спецпрокуратурата.

Той посочи, че на 3 август вечерта (малко след издаването на Европейската заповед за арест) Димитър Желязков е влязъл в Турция с кола на фирма на Бенчо Бенчев, който е бил заедно с него. На името на общинския съветник и на още един български гражданин са се водили стаите в хотела на пл. "Таксим". Желязков не е бил регистриран като гост.

"В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и претърсвания и ще преценят дали има доказателства за лично укривателство" - така отговори Гешев на въпроса дали ще има обвинение срещу Бенчев.

По думите му разследването е както в посока действията на разпитата престъпна група, така и по отношение на пране на пари. Текат проверки на бизнеса на общинския съветник, както и на фирми, които според прокуратурата са на подставени лица, а всъщност се управляват от Димитър Желязков.

Снимка: karar.com

Освен Бенчев, южната ни съседка изпрати към България с белезници на ръцете и друго политическо лице, оказало се на едно и също място с Очите – бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който има съвместен бизнес с Бенчев.

Двамата и още петима през нощта бяха предадени на нашите власти на пункта „Капитан Андреево” и след това – докарани в полицията в Бургас.

Прокурор Гешев обясни, че турската страна е сметнала, че седмината са опасност за националната сигурност поради факта, че са се придвижвали заедно с издирвано от Интерпол лице. Затова и са ги предали на МВР.

Снимка: МВР

Самият Желязков тепърва ще бъде екстрадиран у нас. Според зам.-главния прокурор вероятно несебърският бос няма да настоява за дело в Турция и ще приеме да бъде предаден на българските власти.

Видео: МВР

На 2 август 19 души, считани за близки до несебърския бос Димитър Желязков, бяха арестувани при операция насочена срещу рекета и наркоразпространението. Петима от тях остават за постоянно под стража, реши вчера спецсъдът. Според държавното обвинение групата се е ползвала с голямо влияние в страната.

Днес Гешев посочи, че още един от издирваните се е прибрал от Испания, за да се предаде. Общинският съветник Пейко Янков обаче все още е е в неизвестност. 

Специализираната прокуратура преценява събраните доказателства за евентуалната съпричастност на Бенчев към организираната престъпна група (както и на други, доведени от Република Турция) и повдигането на обвинения.

Политическите измерения

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Бенчев, който е от гражданската квота, да напусне поста си на зам.-председател на ОбС-Бургас.

По думите ѝ този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. "Той е ярък пример за модела на прехода. И не е единствен в страната. И не само, че няма да послушам съветите - да си мълча и да се сниша, а много категорично ще заявя: няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край", подчерта още Корнелия Нинова във "Фейсбук".

Цветан Цветанов от ГЕРБ също използва социалната мрежа, за да коментира случая, като попита защо БСП не са реагирали по същия начин в случаите с обвинения за купуване на гласове депутат Манол Генов, с брата на народния представител Георги Стоилов - Илия, който беше арестуван за участие в престъпна група за изнудване и т.н.