Невиждана стагнация на пазара на агнета хвърля в тревога животновъдите в Крайдунавска Добруджа. Търговците са обезверени, защото освен вътрешния пазар, липсва търсенето на агнета за износ.

Стефан Великов гледа 210 овце, от които е заделил за продажба по празниците 120. „От 23 години се занимавам, но като тази година така да няма никакво търсене - нямало е досега. Преди вземаха агнета за Италия, за Гърция, нямаше проблеми, но като тая година не е било - всичко е замряло”, оплаква се мъжът.

Досега търговци от Турция са изкупували останалите от празниците агнета, но тази година не проявяват никакъв интерес. Причината - некоректни прекупвачи продават евтини румънски агнета като български.

„Защото румънските агнета са жилави и те и затова спряха пазара, защото разбраха, че се внася от Румъния - не са български агнета, а са от Румъния”, казва още Великов.

Стопаните от Силистренско са категорични, че държавата трябва да се намеси и да подпомогне сектора. И припомнят, че през 1986 година в страната е имало 12 милиона овце, а в момента са под 800 хиляди.