Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец, съобщиха от МВР.

Стефан И., Радослав Р., Светослав М., Дилян М. и Димитър П. са задържани на 17 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Четирима от тях са задържани във Враца, а петият – на летище София, при опит да напусне страната. От МВР напомниха, че при съвместни операции на ГДБОП и прокуратурата вече бяха разбити подобни престъпни групи в с. Галиче, Сливен и Разград.

Според събраните до момента доказателства 5-членната група във Враца е действала от януари 2009 г. Предоставяла е кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността, като спрямо

нередовните платци е прилагала силови действия.

Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често „стимулирали“ длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили.

До момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите, в т.ч. пред съдия. При извършените претърсвания и изземвания са събрани достатъчно доказателства за престъпната дейност на групата. Част от тях са събрани чрез прилагане на сересета.

Само един от петимата задържани – Димитър П., е с чисто съдебно минало. Те са задържани за 72 часа и обвинението ще поиска постоянен арест.