Неуредици и напрежение и този летен сезон прогнозират собственици на къмпинги на морето.

Причината е, че още няма регламент за тази дейност. Промените в Закона за туризма отново бяха отложени.

До познатия от социализма къмпинг „Златна рибка", разделен само с телена ограда, се намира къмпинг без име. 

И на двете места ли могат законно да почиват туристи, при какви условия и на каква цена - това трябваше да регламентира работна група към туристическото министерство. Тя беше създадена миналата пролет след протести срещу пълната забрана за къмпингуване, но и до днес няма взето решение.    

Пламен Иванов управлява един от най-старите къмпинги по Южното Черноморие. Инвестира в ландшафтен проект с нови дървета и се ядосва, че държавата позволява нерегламентирано къмпингуванеране в горска територия. Един от примерите е на метри от тук.  

„Нямат право по закон нито на търговска дейност, нито да заграждат въпросната гора", каза Пламен Иванов - управител на къмпинг „Златна рибка".

Това е една от караваните, чиято цел трябва да е наблюдение на прелитащите ята от птици.

Поне това показва разрешението за ползване на парцела на брега на морето. 

На другия полюс е Георги Антонов, който иска да направи в имота си в Силистар къмпинг. От години мястото се ползва за палатки, но извън закона, защото е в парк Странджа.

„В момента аз строя хотел и много по-лесно си уредих документите, отколкото къмпинг да направя", казва той.

С тоалетни и контейнери за смет, но без строителство, т.нар. екокъмпинги да са най-евтините, предлагат собственици на земи. 

Подобни има на север, в Шабла. Стопанисват се от общината и се ползват срещу 2 лева за 10 квадрата място. С тези пари се чисти, но няма кой да глобява нарушителите. Идеята е това да прави туристически инспекторат.  

„Даваме им мястото, ние ги знаем къде са тези хора, контролира се, те си почиват спокойно", коментира Владимир Крумов - зам.-областен управител на Бургас.

Някои от одобрените предложения са качени на сайта на министерството. С правилата за къмпингуване ще се занимават новото правителство и следващият парламент.