Над 5 милиарда лева е несъбраното ДДС за последните 17 години, обявиха от НАП и заявиха, че се подготвят промени, които да ограничат измамите. Най-често дълговете се оказват прехвърлени на роми, безимотни или неграмотни.

От НАП обявиха сумата, която е несъбираема, след като се появиха информации, че парите, които държавата е зачеркнала, надхвърлят 16 милиарда. И тези 5 милиарда не са отписани напълно, въпреки че от длъжниците няма какво да се вземе.

За проблема с прехвърлянето на фирмени дялове в bTV Репортерите разказахме преди повече от година.

По закон е забранено прехвърлянето на цели предприятия със задължения, но не и на дялове на дружества.

„По принцип системата на ДДС е такава, която позволява лесно, допуска извършване на данъчни измами”, заяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Затова и в Евросъюза се работи за общи законови промени, които да предотвратяват източването на ДДС.

В годините назад са предприемани различни мерки, за да се ограничат измамите. През миналата година несъбираемите налози са 270 милиона лв.

Цитираните в публичното пространство 16 млрд. лева скрито ДДС, не са несъбрани приходи от ДДС от 2000 г. до 2017 г., а целия обем ДДС след разкрити данъчни злоупотреби за периода. Тук са включени 5.8 млрд. лева непогасени задължения, а от тези 5,8 млрд. лева 5.4 млрд. лева са несъбираеми или трудно събираеми задължения от хора, които нямат никакво имущество, посочи Димитрова.

Анализ по години показва, че през 2017 г. несъбраното ДДС е четири пъти по-малко от 2011 г. Тези данни не са тайна, а се отчитат ежегодно. ДДС измамите не са български феномен, а общ проблем на ЕС. Само за година ЕС губи 150 млрд. евро от несъбран ДДС.

За 2015 г. по този показател след България има седем държави от ЕС сред тях са Португалия, Румъния и Италия.

Ние въведохме специална система за превенция преди и след регистрация на закона по ДДС, което спира регистрацията на измамници. Ежемесечно се наблюдават данните за подадените декларации и специален софтуер търси несъответствия, добави Димитрова.

Прилага се солидарната отговорност от собствените и управителите на фирмите и ревизии са установили 216 млн. лева от солидарни длъжници през последните две години.

Голям резултат дава и сътрудничеството с ГДБОП, МВР, прокуратурата, където има командировани служители на НАП. Вече четвърта година има засилен фискален контрол, чрез който в реално време се наблюдава превоза на стоките, допълни Димитрова.

Данните за 16 милиарда лева несъбран ДДС от 2000 г. до 2017 г. не отговорят на действителността, каза Росен Бъчваров, говорите на НАП.

На последна съдебна инстанция НАП печели над 85% от делата за данъчно-ревизионни актове. Проверките на фирми от групата на „Инерком”, която купува "ЧЕЗ – България" досега не се открили нарушения, каза още Галя Димитрова в отговор на журналистически въпрос.