Днес се навършват 75 години от спасяването на българските евреи. В централната софийска синагога се провежда официалната церемония.

Премиерът Бойко Борисов влезе в сградата с традиционната еврейска шапка в знак на уважение. Във всяко слово, произнесено от евреин тази вечер, се чу хубавата българска дума „Благодаря”.

Събират се последните доказателства, за да бъде обявен за праведник на света 21- вия българин. 

Ето и неговата история:

Поне седмица Боян Атанасов укрива в салоните на българската мисия в Париж  евреи и интербригадисти. Днес внукът му си спомня разказа на своя дядо. „Забравих, че съм дипломат, че имам кариера, за мен беше най-важното нещо да спася тези хора”, разказва внукът Боян Атанасов.

Атанасов печели време и си служи с детска хитрост, за да им осигури визи и места във влак за България.  

„Лично той ми е казвал как се е опитвал да смеси еврейските имена с български, така че да не  изскачат фрапиращо на пръв поглед”, допълва внукът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Когато планът му е разкрит, дипломатът се позовава на основните човешки права. „Те са български граждани, граждани на българската корона и по българските закони няма разграничаване”, посочва внукът Боян Атанасов.

Немските власти искат дипломатът да подпише парична гаранция и да уведомят София. Атанасов обаче действа светкавично: „Дай списъка обратно, подписвам на място”.

Боян Атанасов превишава правомощията и рискува живота си, но качва стотината гости в три третокласни вагона за България. Така известни интелектуалци, работници, занаятчии, бизнесмени във френско-български предприятия и международни банки успяват да избегнат съдбата на милиони евреи, умъртвени в лагерите на смъртта.

Историята на еврейската общност в България е събрана в книга. В изданието присъства и датата 10 март 1943 г., когато евреите научават, че заповедта за депортацията им е отменена. Така тяхната история, за разлика от историята на много други евреи в Европа, се развива щастливо.