Оставка и тежки обвинения към Нено Димов. Министърът на околната среда и водите беше обвинен в умишлена безстопанственост, предизвикала водната криза в Перник.

Според прокуратурата той е бил информиран, че нивото на водата в язовир "Студена" намалява, но въпреки това е позволил използването и за промишлени цели в продължение на две години.

Арестът му беше удължен на 72 часа и ще се иска неговото постоянно задържане под стража. Димов депозира оставката си, която впоследствие беше приета от премиера.

Снимка: btvnovinite.bg

Нено Димов е първият действащ министър, който се сдоби с обвинение. В Съдебната палата стана ясно, че доказателствата са събрани в 48 тома. Според обвинението Димов всеки месец е бил информиран от бившия управител на ВиК-Перник за намаляването на водата в язовир „Студена“, но въпреки това е подписвал разрешения за използването на вода за промишлени нужди.

Освен Нено Димов, за състоянието на водата в язовира са били уведомявани и бившият областен управител на Перник, както и бившият кмет на града. Те са без обвинения.

Снимка: btvnovinite.bg

За първите 10 месеца на миналата година той е разрешил използването на водата в пълен график и без промяна за индустрията, въпреки че количеството ставало все по-малко.

Намаляването, според документа, започва едва през ноември както за индустрията, така и за домакинствата. Тогава е обявена и водната криза. За да се стигне до месец декември, когато водата се ползва само за питейни нужди и то само за 7 часа в денонощието. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал този обем воден ресурс, към момента язовирът щеше да има приблизително над 7 млн. кубични метра вода, които са достатъчни, за да няма режим на водата в Перник“, обясни прокурорът Ангел Кънев.

Няма данни водата да е източена за ремонта на язовирната стена.

„Министърът е нарушил служебните си задължения и е издавал разрешителни за промишлено водоползване на определени дружества и то в пъти по-големи, макар притокът в язовир „Студена“ да е намалял драстично“, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Според защитата обаче нито един министър не взима решения сам.

Снимка: btvnovinite.bg

„Стряскащото в случая е искането за задържане, защото няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, във връзка с нещо, което се развива от една година, както е водната криза, има опасност да е укрие, да извърши престъпление, след като всички документи от министерството са иззети“, коментира адвокатът на Димов Ива Лулчева.

Мярката за неотклонение на Нено Димов ще се гледа утре след обяд, а прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража.

От прокуратурата казаха още, че вчера от дома на Нено Димов са иззети и доста документи за ски базата в „Банско“, но доказателства за обвинения засега няма.

Политически реакции

Оставката на Нено Димов стана факт в ранния следобед. Тъй като той е от квотата на ВМРО, се очаква именно оттам да дойде и предложението за нов министър. Име още се обмисля, то ще бъде обсъдено на среща между коалиционните партньори.
Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов определи като показно политическо убийство ареста на Нено Димов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Става въпрос за убийство на политическа кариера с подобни обвинения, че едва ли не Нено Димов е виновен за водната криза в Перник, което не е така. Всъщност това, което прави екологичното министерство, е да съгласува разчетите за водоползване, които му се подават от ВиК дружествата, а в конкретния случай ВиК-то е подчинено на друго министерство – на МРРБ“, коментира Каракачанов.
„Опитът да се наложи в съзнанието на хората, че едва ли не Нено Димов е единственият виновник са доста преувеличени“, допълни Красимир Каракачанов.

Регионалният министър Петя Аврамова не отговори конкретно на въпрос дали от нея е търсена отговорност заради Перник.

"Тези решения ги взема премиерът Борисов. В същото време знаете, че всички органи, които са оторизирани да правят проверка по случая с Перник, са на терен, ние съдействаме максимално", каза Аврамова.

Красимир Каракачанов очаква компетентните органи да се произнесат кой носи вина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората ще запомнят това - един министър, който го прибраха. И никой след това няма да каже той е невинен“, заяви той.

Следващата седмица се очаква да се събере Коалиционният съвет на управляващите.

Междувременно БСП кани следващата седмица ДПС, „Воля“ и независимите депутати на разговори относно готвения от социалистите вот на недоверие.

Снимка: btvnovinite.bg

Продължават проверките в цялата страна, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той допълни, че ще бъде направено всичко възможно, за да се избегне повторение на водната криза от Перник и в други части на България.