Репортерът на годината на bTV Новините за 2019 Нели Тодорова отговори на въпросите на близо 40 ученици от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в град Габрово относно журналистиката, обществените процеси, медийната грамотност и свободата на словото.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещата им се проведе изцяло онлайн и е част от традиционната инициатива за медийна грамотност „Журналисти в училище“ към Фонд „Валя Крушкина“, която тази година е с нов формат – #ЖурналистиВкъщи.

След 20-годишен професионален опит в сферата на медиите, редица награди и безброй репортажи предимно от сферата на финансите и икономиката, Нели Тодорова сподели, че  най-важното за един журналист е да изисква и да пита, но и да пази достойнството и себеуважението си. Тя даде пример с наскоро нашумелия казус с премиера, който нарече журналистите мисирки и определи това назоваване като недопустимо.

Снимка: btvnovinite.bg

В отговор на въпрос за качествата ѝ като практикуващ професията, тя уточни, че силната ѝ страна е, че няма притеснения да настоява да получи дадена информация и че е достатъчно пробивна, за да си вземе това, което иска.

Нели потвърди пред учениците, че всеки, практикуващ професията журналист, доброволно се съгласява личният му живот да бъде силно ограничен: „Никога не можеш да бъдеш сигурен, че ще успееш да отидеш на предварително уговорена среща“, заради динамиката на информационния поток и промените, които настъпват в обществения живот всеки ден и всеки час.

Накрая учениците чуха и историята, в която за пръв и последен път Нели Тодорова се е чувствала неподготвена – готвила се е дълго за интервю с актьора Антонио Бандерас, но впоследствие е била силно изненадана, че трябва се справи с предизвикателството да зададе въпроси на Морган Фрийман.

Досега в срещите от инициативата #ЖурналистиВкъщи се включиха журналистите Марин Николов и Мария Савкова, Глория Николова, Росен Цветков и Мария Ванкова.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за седми пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е част от Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. bTV е партньор от самото начало на инициативата, в която през годините са взели участие близо 20 000 ученици от над 45 градове и села в страната.