Продължават вълненията около темата за неизбежната отбрана. Конституционният съд може да вземе отношение, само ако бъде сезиран след второто четене. Защо се разминават мненията на хората и на юристите.

В началото на годината ВиК-инкасаторката Дочка Маринова е брутално пребита в дома си в село Бутан от свой съсед. Според справките, той е криминално проявен.

Селото периодично се прочува с брутални нападения над възрастни и самотни хора. Затова кметът подкрепя законовите промени.

Юристите обаче са категорични, че предложените изменения преминават границите на Конституцията ни.

„Взимаме две дечица в едно училище, които нанасят два шамара на трето. Може ли третото да ги застреля, убие. Тъй като неизбежната отбрана е допустима, независимо от това какъв е нападателят – дали той е дете, дали е болен човек, дали действа в грешка”, коментира доц. а-р Ива Пушкарова, преподава по Наказателно право в СУ „Климент Охридски”.

Ако бъдат приети, ще се прилагат и спрямо законодателите, обясняват още юристите. По думите им, този вид на промените показва, че законодателят не познава Наказателния кодекс.

„Второ, не познава Конституцията, трето не познава съдебната практика върху Наказателния кодекс, а това, че не познава публичния интерес, който желае да защити, вече е проблем на българските граждани, които са го избрали”, допълни доц. д-р Пушкарова.

Второто четене на измененията ще бъде най-рано наесен.