Пътни строители излязоха на протест, заради неизплатени милиони за ремонта на АМ "Тракия". Служители на "Автомагистрали - Черно море" блокираха ключови артерии в страната, а недоволство имаше и пред Министерския съвет.

От дружеството са изправени и пред редица проблеми като принудително спиране на работа, както евентуални съкращения на служители.

Снимка: bTV

Над 800 са служителите на "Автомагистрали – Черно море", засегнати от неизплатените близо 37 млн. лв.

Недоволството и блокадата на пътни артерии у нас наложи служебният регионален министър Виолета Комитова да успокои фирмата, че си е свършила добре работата, въпреки забавянето на участъка от АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора.

Служителите на дружеството в Шумен обаче останаха недоволни от отговора на министър Комитова.

Снимка: bTV

„Съгласяваме се с нея, изпълнили сме си ремонта качествено, но не можем да се съгласим, че не сме го изпълнили в срок. Имаме документи, ние сме си свършили работата на 30 юни, когато беше поет нашият ангажимент“, обясни Асен Тодоров, синдикален лидер на „Автомагистрали – Черно море“ в Шумен.

От Регионалното министерство искат бюджет от 1,5 млрд. лв., за да може ведомството да извърши всичките си разплащания, а в Народното събрание Комитова внесе още  уточнения: "Има предвидени средства, които ще бъдат крайно недостатъчни за онзи милиард и половина, който е договорен от договори от предишното правителство. Те са с обещания за милиард и половина да разплатим за пътища. Тези пари ги няма нито в предишния бюджет, нито в актуализацията на бюджета, някой може да осигури милиард и половина през месец август.“

Снимка: bTV

Тя допълни следното: "Смятам, че протестиращите трябва да отидат на определен адрес в Банкя, за да се обясни там защо са ги измамили и защо са подписани за милиарди договори, които не са предвидени в бюджета.“

От ГЕРБ-СДС отговориха на Комитова, че не разбират откъде служебният министър на регионалното развитие чака пари, след като в предложения от правителството актуализиран бюджет такива средства не са предвидени.

Снимка: bTV

Пред bTV бившият шеф на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев заяви, че недоумява защо МРРБ не може да се разплати.

„Предишният управител на АПИ беше уволнен от г-жа Комитова точно защото е започнал да разплаща на фирмите. Сега тя казва: „Нямаме пари и няма да платим“. В същото време почти 600 млн., които бяха в сметката на МРРБ и отредени за АМ „Хемус:, тези пари спокойно могат да ги ползват, за да се разплатят за абсолютно всички задължения“, заяви той.

Всички договори на "Автомагистрали" се проверяват и от прокуратурата.