11 дни след взривовете в склада за пиротехника край Елин Пелин, хора от къщите в близост до инцидента казват, че още се чуват гърмежи. 

Днес беше отменено частичното бедствено положение. Огледите на мястото на инцидента продължават.

През деня в района на взривовете имаше полиция и пожарна. Повече от 10 дни след взривовете периметърът около склада остава отцепен.

„През нощта се чува и мирише много странно – може би на някакви химикали, смеска някаква. Като задуха вятър и започва да гърми пак. Никой не казва нищо, всяко чудо за три дни. Никой не говори, не минава полиция, може би за тях е утихнало, но ние не сме спокойни все още“, казва Карина.

 

 

Домът на жената е сред тези, пострадали при взривовете на 25 юли. 

„Щетите са на терасата - дебел стъклопакет е, вътрешната част се счупи. Събираха документи, имаше подписка. Надявам се скоро всичко да е наред“, разказва жената.

Снимка: bTV

Карина казва, че винаги са се опасявали, че може да се стигне до подобен инцидент, защото складът е бил твърде близо и често са чували гърмежи от пиротехника в района.

 

 

Притесненията на хората от Гара Елин Пелин са основателни, казва кметът на общината Ивайло Симеонов.

„Най-важното е да се преосмисли на какво разстояние от населените места трябва да са такъв тип съоръжения. Ако вятърът не беше западен, пораженията щяха да са изключително тежки“, посочва той.

 

Снимка: bTV


Приключи описването на щетите за обезщетенията, а средствата се очаква да бъдат изплатени до края на август. За целта е свикан е и извънреден общински съвет на 22 август, обясни кметът на Елин Пелин.

Инцидентът в складовете за пиротехника стана на 25 юли и взе четири жертви.Възникнаха взривове, а след това и пожар. При тях бяха ранени 48-годишният доцент Петър Шишков и 20-годишната му дъщеря Кристина. Те бяха транспортирани в „Пирогов“, където по-късно починаха.

 

 

Другите две жертви бяха открити при огледите в складовете. Това са 22-годишният Теодор Попов, който е син на собственика на складовете, и 60-годишен мъж. 

Действията по разследването продължават.