Шествие за Украйна под надслов "Ние не сме неутрални" се проведе тази вечер в София. Въпреки лошото време, хиляди граждани излязоха, за да се обявят против войната.  

На пл. "Св. Александър Невски" се събраха много граждани, подкрепящи Украйна, протестиращите разпънаха големи български и украински знамена.

Шествието се насочи към руския културен център с възгласи "убийци". Обувки бяха поставени на стълбите като символ на хората, убити в Буча. 

Преди две седмици на шествие в подкрепа на Украйна се събраха над 10 000 души.

Снимка: Ладислав Цветков

48 часа преди шествието Данита Зарачинова отива в общината, за да подаде уведомление за предстоящото събитие. По закон режимът за протести и събирания е уведомителен.

И се разбра, че вече пл. "Народно събрание е буквално резервиран за следващите няколко седмици и не получихме съгласувателно писмо от общината. 

Снимка: Ладислав Цветков

От общината отговориха и кой е резервирал площад "Народно събрание".   

"На 29 март е получено уведомление за провеждане на митинг под надслов "Пълен военен неутралитет на България в конфликта в Украйна" от 6 април за период от 30 дни, в часовия диапазон от 12 до 22 ч. ", посочват от Столичната община.

Снимка: Ладислав Цветков

Сърнела Воденичарова е част от въпросното гражданско движение, което иска да протестира в продължение на 30 дни. Тя обясни, че това време е необходимо, за да се постигне поставената цел. Хора от същата организация вчера развяваха руски знамена и плакати на протеста, организиран от партия "Възраждане". 

Заради заявения 30-дневен протест шествието за Украйна трябваше да смени началната си точка и част от маршрута.