Към момента никой не отправял покана към служебния премиер Стефан Янев за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Янев би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство, каза министър-председателят пред БНТ. 

Според него затова е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности.

Стефан Янев посочи, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет. 

Служебният кабинет е подготвил проектобюджет за догодина, който ще бъде предложен на новите депутати.

„Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий и да бъде променян в зависимост от договорените политики между партиите“, изтъкна Янев и допълни, че по време на двете служебни правителства, които оглавява, пенсиите са увеличени с почти 25% от 46-ия парламент, което компенсира изпреварващо инфлацията.

По повод борбата с корупцията служебният премиер заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем.

„Необходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем“, каза той. 

По думите му е нужна промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи инхаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание.