„В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора и фигура, която да разделя и обществото и да пречи на институциите да си вършат работата. Затова със сигурност оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър“. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред журналисти.

„Искам да благодаря на служебния премиер за доверието, на г-н Борисов, че подходи с разбиране към евентуална моя роля в МВнР. Приех не защото това е основна цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази ситауция държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски“, каза Митов.

„Искам да подчертая факта, че в тази ситуация при променена Конституция, в която се търсят междупартийни баланси в служебно правителство, в което има представители на всички значими партии, е ясно, че не е проблем политически оцветени хора да заемат министерски постове“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Даниел Митов заяви, че е разочарован от позицията, която са заели ПП-ДБ.

„Вместо да подкрепят нашата номинация, на г–н Главчев, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Мога да успокоя президента Радев – спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да бъдат с вас“, коментира Митов.

„Много е показателна позицията, която излезе от т.нар. българско дипломатическо дружество, това са комунистически креатури, в която организация участва и братът на г-н Стефан Димитров Георги, който съм уволнявал два пъти с удоволствие от външно министерство. Тази позиция е много показателна за това и какъв външен министър ще остане в момента в министерството“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му отговорността в момента е на президента Румен Радев.

„Така както нямаше да се меси - вече се намеси. Външният министър си е негов и в момента той носи цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше признато от президента. Оттук нататък вече отговорността е на президента“, заяви Митов.

Малко след това служебният премиер Димитър Главчев отговори, че няма план Б за позицията външен министър.

През последните дни възникна сблъсък между президента и служебния премиер за рокадите в кабинета. Димитър Главчев поиска смяна на двама министри само няколко дни, след като самият той предложи състав на служебното правителство.

Това са министърът на земеделието Кирил Вътев и министърът на външните работи Стефан Димитров. Именно позицията за министър на външните работи породи политическото напрежение.
Главчев предлага това да е Даниел Митов.

Държавният глава отправи критики, че за правителството е номиниран заместник-председател на партия ГЕРБ. Вчера Радев каза, че има отговорност за запазване на политическото благоприличие в служебното правителство.

От Брюксел Димитър Главчев отговори, че остава категоричен за имената на новите министри. Той заяви, че ако президентът не подпише указа за смяна, то тогава Радев трябва да носи отговорност за това правителство.

По-рано днес се проведе среща между Димитър Главчев и Румен Радев по въпроса за спорните министри. След нея коментар дойде от служебния премиер.

„Не съм предлагал нищо, продължаваме комуникацията с президента. Както съм казвал през последните дни, виждате, че има диалог между нас и този диалог продължава. Нямам новина за съобщаване, докато президентът не издаде указ старите министри продължават да си изпълняват задълженията“, каза той.