„Не е ли странно министър-председател да си сменя мнението през ден и през ден да сменя министри“. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев.

От думите му стана ясно, че той няма да утвърди с указ новите министри поне до петък, когато вика на разговор служебния премиер.

„В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, посочи още той.

"Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но ще настоявам и той да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. Има множество дипломати с качества да са министри, така че винаги може да се намери достоен кандидат", коментира Румен Радев.

"Вече виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят. Аз много се надявам господин Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху доверието върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник", каза още Радев.

„За външен министър стана ясно от къде идва заръката, но кой поръча смяната и на земеделския", попита президентът.

Президентът посочи, че е невъзможно според Конституцията да има "вот на недоверие" срещу служебен кабинет.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

А вчера стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.