Не може да се твърди, че с решението на КПКОНПИ, че не открива конфликт на интереси около имотите на властта, проверките около скандала „Апартамент гейт” приключват. Това подчерта главният прокурор Сотир Цацаров в парламента.

Становището на антикорупционния орган касае само производствата за конфликт на интереси и няма отношение към продължаващите прокурорски проверки, категоричен беше обвинител №1.

От думите му стана ясно, че от данъчните ревизии на НАП зависи в голяма степен дали държавното обвинение ще обяви, че има данни за престъпление при някоя от сделките с участие на депутати, министри и зам.-министри.

Единствено по отношение на конфронтиращия се с управляващите председател на Върховния касационен съд Лозан Панов КПКОНПИ прецени, че крайното решение за евентуален конфликт на интереси трябва да дойде от Инспектората към Висшия съдебен съвет. „КПКОНПИ няма право да се занимава с конфликт на интереси по отношение на магистрати”, обясни Цацаров.

Той добави, че очакването му е, че и ИВСС ще излезе с решение, че при Панов няма конфликт на интереси.

Самият председател на ВКС коментира, че по този начин просто се сдобива с поредна проверка: „Очаквам да бъда поне известен, че такава проверка е започнала и очаквам да има резултати от тази проверка”. Той отбеляза, че е получил единствено уведомление, че не е извършил нарушение, когато влезе в конфликт с прокуратурата заради казуса „Иванчева” – но без мотиви за решението и по този начин без гаранция, че няма да има нови подобни ситуации.

По отношение на „Апартамент гейт” той беше категоричен: „Моето име беше прикрепено съвсем изкуствено, просто за да има друго име, различно от това на хората от изпълнителната власт”.

Според него готвените промени в Закона за съдебната власт, с които се регламентира разследване на „Тримата големи” в съдебната система, са „промените „Панов” т.е. са насочени директно срещу него.