Назначаването на Ваньо Танов за шеф Агенция „Митници”, какъвто той вече беше при управлението на ГЕРБ, е услуга на президента Росен Плевнелиев към БСП и ДПС и вреди на ГЕРБ. Таква теза изарази в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият шеф на Митниците Емил Димитров – Ревизоро.

„В момента Бойко е жертва на предателствата на собствените му кадри срещу самия него”, коментира още Димитров. Той беше категоричен, че именно този ход означава, че Борисов не кадрува в служебния кабинет. Такива съмнения се появиха след смените на петима областни управители от кабинета „Близнашки” и назначаването на кадри на ГЕРБ на много постове, включително във втория ешелон на властта.

„Ако Борисов кадрува, ще направи ли една обединена опозиция срещу себе си 45 дни преди изборите?”, попита Емил Димитров в подкрепа на тезата си.

За да обясни позицията си, Иванов прибегна до иначе много характерната за Борисов футболна терминология. „Ако президентът е един арбитър, съдията на мача, който трябваше да даде всички партии срещу ГЕРБ да имат равен мач, той още в първата минута каза 45 дена по-рано Бойко да стои на вратата и всички да му бият дузпи. Всички останали партии играят срещу Бойко, който е на дузпата и ако някой му вкара гол, Бойко веднага ще загуби”, обясни бившият шеф на Митниците.

„Трябваше да имаме един съдия на мача, който да реферира честно – реферът е президента, а когато съдията играе срещу тебе, нищо не можеш да направиш”, продължи Емил Димитров в същия дух.

Той направи аналог между назначението на Ваньо Танов и аферата с бюлетините в печатницата в Костинброд в деня за размисъл преди вота на 12 май 2013 г. „С Костинброд се случи в последния ден преди изборите, което доведе до отлив от гласове на ГЕРБ, което не им даде онези няколко мандата за мнозинство. В момента президентът рискува за втори път ГЕРБ да не се добере до властта – той направо взе властта от ръцете на Бойко и я даде на БСП и ДПС”, коментира Емил Димитров.

Според него изтеклите разговори между Ваньо Танов и Бойко Борисов, довели до емблематичния за управлението на ГЕРБ скандал под знака „Ало, Ваньо”, са „най-малкият проблем”. Те обаче разкриха възмутителни прийоми за кадруване в Агенция „Митници”.

„Ако Танов беше много успешен началник, Борисов щеше да го номинира за депутат и миналата година, и сега. Както виждате, не го е номинирал. Освен това Танов свърши и добри, и лоши неща и неслучайно имаше предсрочни избори миналата година. Ако премиерът Борисов тогава имаше достатъчни приходи, нямаше да тегли заем, за да се разплати със земеделските производители заради онези закъснели 800 млн. лв. от ЕС”, посочи още Емил Димитров.

„Ваньо Танов се явява победител в Шампионската лига по най-много автоголове”, продължи с футболните сравнения бившият митнически шеф и определи назначението му като готова линия за предизборната кампания на опонентите на ГЕРБ „Аз ако съм опозиция, за мен ще е лесно всеки ден да размазвам Ваньо Танов и да вредя на ГЕРБ – ще припомням Свиленград, местенето на Митниците в Русе, ще припомням цигари, горива”, допълни той.

По думите му, президентът Росен Плевнелиев също е губещ от това назначение, защото е бил избран с гласовете на ГЕРБ и на следващите президентски избори ще му трябва отново партийната подкрепа.