Парламентът не успя да преодолее 25-тото президентско вето. То беше върху текстове, криминализиращи споделеното пътуване. 

Държавният глава Румен Радев върна текстовете, защото с преходните разпоредби се променя Наказателният кодекс и се въвеждат тежки санкции за нерегламентираните превози. Така законодателят удря и споделеното пътуване.

„От транспортна гледна точка има проблем с незаконните превози, но наказание от 5 до 10 години и конфискация – няма кой да го наложи. Ми, дайте да е 50 г. Има корупция в „Автомобилна администрация“, каза Георги Свиленски от БСП.

Изненадващо ветото на президента беше подкрепено от "Обединените патриоти".

„Използва се ветото за политически цели, но ние ще подкрепим ветото, защото с този закон се пипа Наказателният кодекс, а не бива“, посочи Искрен Веселинов от ВМРО.

ГЕРБ защитиха закона и обявиха, че опозицията го тълкува превратно.

„Има организирани групи, които извършват нелицензирани превози и ясно се разграничава от споделеното пътуването“, обясни Иглика Събева от ГЕРБ. 

Сред мотивите на президента са, че не е ясно кога се налага само глоба и кога – санкция по Наказателния кодекс. 

От ГЕРБ обясниха, че глоба се налага, ако фирмата има лиценз, но не е регистрирала конкретно транспортно средство, а лишаване от свобода, ако няма лиценз изобщо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!