За почти цялата страна във вторник са в сила предупредителни кодове за мощни бури и градушки – почти за цяла България е обявен предупредителен жълт код, като в шест области от Западна и Централна България предупреждението е една степен по-високо - оранжев код.

Най-силните порои и градушки се очакват в следобедните часове, в западните и централни райони. На изток ще започне да вали от вечерта. Освен това, синоптиците предупреждават и за ураганни пориви на вятъра.

След щетите при последните бури и градушки все повече българи застраховат имуществото си, а земеделските производители изпитват силни притеснения за реколтата си.

Градушка поразява 250 декара от нивата на Цветан Цеков преди две седмици. Eчемикът там е готов за жътва. „Намерихме само блато и само сламките стърчат, без да има клас по тях”, оплака се земеделецът.

Фермерът е от малцината в региона, които редовно застраховат земята си. „Застраховам на 60 лева на декар, давам по 1500 лева всяка година, досега не съм имал щети, а тая година се случи. Аз застраховам, защото това е завод под открито небе, все едно, че един завод да няма покрив и работниците да стоят до машините и отгоре да вали дъжд, могат ли да работят? Ако не съм застраховал, може би да съм пил една студена вода и да съм приключил със земеделието”, обяснява Цеков. Сега той ще получи 4 500 лв. обезщетение.

И след пороите във Врачанско не отчитат ръст на земеделските застраховки. В столицата обаче сключването на полици расте. „За същия период на миналата година 60% ръст имаме на желаещите да се застраховат”, посочи Стефан Софиянски, мениджър в застрахователна компания.

Големите градове остават незащитени от системата за борба с градушките, а едва една трета от обработваемата земеделска площ у нас е покрита от полигоните, които се борят с ледения дъжд. Агенцията за борба с градушките е изстреляла 11 700 ракети за предотвратяване на стихията. Това е с е два пъти и половина повече от използвания арсенал за цялата 2013 г.

„Бяхме приготвили един проект, с който да разширим нашата защитавана територия с 6 милиона декара. За съжаление този проект не влезе в приоритетите на оценителната комисия и не беше одобрен”, обясни Николай Николов от Изпълнителната агенция „Борба с градушките".

От агенцията признават още, че наличните количества ракети срещу градушка са на критичния минимум.

Застрахователите обаче успокояват, че имат достатъчно средства за покриване на щетите след доста по-тежки природни бедствия от градушката над София преди две седмици.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите