Публикуваме прогноза за полените на биолога Мариела Христова от лаборатория "Алергия" към Националния център по заразни и паразитни болести  (НЦЗПБ).

През първата половина на април ще има високи стойности на прашец във въздуха от високо алергизиращите дървесни видове бреза и габър. Вече е възможно  да се проявят първите по-сериозни алергични оплаквания при хората, чувствителни към полени.

В условията на коронавирус, една от препоръките е да се извършва често проветряване на помещенията. В домовете на хората ще навлезе силно алергизиращ прашец от брези и габър. И така дори и без да излиза, човек може да получи алергични оплаквания като: зачервяване и сълзене в очите, водниста хрема, често кихане, дори и кашлица. Ако имате тези симптоми помислете за възможна алергия, преди да помислите за коронавирус, съветва Мариела Христова. 

Тази седмица през повечето дни заради валежите концентрацията на полени във въздуха ще бъде по-често ниска. Следващата седмица ще се повиши, както се повишава когато има няколко сухи и топли дни подред.


В средата на април заради очакваните дъждове отново цветният прашец във въздуха ще намалее.

Цъфтеж на бреза
Цъфтеж на габър


Най-силните алергени за периода са бреза и габър.