За изборът и изборите, как ги правим и влиянието на пандемията върху ежедневието ни – специални гости на изборното студио на bTV са доц. Георги Бърдаров, преподавател по демография в СУ „Св. Климент Охридски“ и историкът проф. Петър Стоянович.

“Има голямо разделение на българското общество у нас и в чужбина, но трябва да си дадем сметка, че живеем в коренно различен свят. Да си живял някъде навън и да се върнеш в родината е съвсем нормално”, казва доц. Бърдаров

Според проф. Стояновия векове наред българинът е ходел на гурбет, а връзката между майката-родина и онова, което е около нея дори на хиляди километри по онова време, е нещо съвсем нормално.

„Свикнахме да живеем прекалено спокойно, забравихме какво са войни, катаклизми и конфликти - затова започнахме да мечтаем за неща, които са доста абстрактни“, добави доц. Бърдаров.

Според историкът проф. Стоянович българската политическа система все още няма акт 16 и затова мечтите на цели три поколения сънародници не могат да се осъществят.

На въпрос за влиянието на COVID-19 върху ежедневието ни доц. Бърдаров заяви, че в цялата човешка история е имало пандемии.

"Те са циклично явление, нищо не се е променило, светът ще продължи да съществува", добави той.