Навършват се 141 години от създаването на МВР. На 5 юли 1879 г. Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните дела с Тодор Бурмов като министър.

От 1992 г. 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство. На този ден отдаваме почит на служителите на закона, на техния професионализъм и всеотдайност в служба на обществото.

Заради извънредната противоепидемична обстановка ръководството на министерството реши да отмени публичните събитията. Няма да се проведат традиционната церемония по полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин и церемонията за награждаване на служители, показали високи професионални резултати.

„Посрещаме този 5 юли без традиционните чествания, в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Независимо от това съм  убеден, че всеки носи празника в сърцето си – с гордост от осъзнатия избор да бъде част от МВР“, каза в свое обръщение вътрешният министър Младен Маринов.

Снимка: МВР

„Чест е за мен да Ви поздравя със 141-годишнината от създаването на МВР. Във времето извървяхме нелекия път на утвърждаване и обновяване, но съхранихме своята мисия – в името на закона и на обществото. Благодаря Ви за усилията, постоянството и отговорността, с които денонощно работите на първа линия - да служите на хората, да осигурявате помощ в кризисни ситуации, да пазите спокойствието и вътрешния  ред в държавата, да защитавате границата ни, да доказвате страната ни като достоен партньор в европейското семейство! Желая ви здраве, сили и увереност, а на Вашите близки – търпение и подкрепа“, се казва в официалното обръщение на министър Младенов.