Близо 10 000 са новите случаи на коронавирус у нас.Това са над 26% от направените тестове. Излекуваните са почти 5000. Броят на настанените в болница се запазва висок.

70 души са починалите, като над 85 на сто от тях не са били ваксинирани.

През последното денонощие са поставени почти 12 000 дози ваксина.

Днес още една област премина прага от над 2000 заразени на 100 000 за 14 дни - това е София-област. Ямбол пък вече е със заболеваемост 1000 на 100 000.

Снимка: bTV

Все по-малко са областите в червено. В районите с голям ръст на вируса вече се усеща и силният натиск върху системата - в Благоевград интензивните легла свършиха.

Места в ковид реаниманцията в Благоевград вече няма. Трудно се намират легла и за по-леките случаи.

Снимка: bTV

Областната болница приема и COVID пациенти от Разлог. Там интензивно отделение няма, защото медиците не достигат. В Гоце Делчев леглата също са на изчерпване.

Натискът върху здравната система се усеща, макар и не толкова силно, и в столицата. Според лекари при „Омикрон“ понякога се наблюдават симптоми, нехарактерни за предишни варианти.

„Започват да се оплакват от болки в корема и повръщане. Пробите, които се правят поне около 30 на ден, половината са положителни. От пет към 10 души на ден се хоспитализират“, обясни д-р Юлия Донкина, лекар в приемно отделение на Първа МБАЛ - София "Св. Йоан Кръстител".

„30-40% по-тежко протичаше заболяването при предния „Делта“ вариант. Все още имаме свободни легла. Натоварени сме накъде 70-80% за интензивно лечение, за неусложнено състояние също са 80% натоварени леглата“, обясни изпълнителният директор на Първа МБАЛ - София "Св. Йоан Кръстител" д-р Цветомир Димитров.

„Омикрон“ вече е в доминация, показват повече от половината проби, секвенирани в Националния център по заразни и паразитни болести този месец.

„В България 19% от пробите, взети през декември миналата година, в тях се доказа „Омикрон“ чрез секвениране. При пробите, взети до средата и малко след средата на януари, този процес е над 60%, което означава, че „Омикрон“ започва да доминира в нашата страна“, заяви проф. Нели Корсун, завеждащ НРЛ "Грип и ОРЗ".

По думите на експерта, характерно за «Омикрон» е освен че има мутации, които създават по-голяма заразност, неговото разпространение е свързано и със значителен брой повторни инфекции при преболедували или ваксинирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!