Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са констатирали лекарите в ИСУЛ, съобщават от болницата.

Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване) както на венозните, така и на артериалните съдове. То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата.

Става въпрос за трима мъже - на 78, 63 и 66 г., които са преболедували от COVID-19 между 5 и 7 месеца, преди да бъдат оперирани.

78-годишният пациент постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени изследвания той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на нея става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво. На лекарите им прави впечатление нетипичния вид на дебелото черво, което е било напълно бяло и некръвоснабдено. 

63-годишният пациент, който е със захарен диабет и артериална хипертония, e докаран по спешност с болки в корема и увредено общо състояние. Направени са инструментални и кръвни изследвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област.

По време на спешната операция по премахване на далака хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно - тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

66-годишният пациент е с диабет, подагра и наднормено тегло. Той постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха след извършена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на операцията хирурзите отново се натъкват на подобна находка - лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Заключението на лекарите е категорично - едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според тях увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса. 

Оказва се още, че и тримата пациенти са преминали през болестта тежко и с дълъг престой в болница. Те не са били ваксинирани.

Лекарите съветват хората, освен да се ваксинират, и да не прекаляват с приема на салицилати (Аспирин), защото само през миналия ден е имал три случая на кървяща язва вследствие на дълга употреба на тези медикаменти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!