Продължава стремителното настъпление на коронавируса у нас. Броят на новозаразените в рамките на денононощие премина нова психологическа граница и надхвърли 800.

Снимка: bTV

Две области в страната - Благоевград и Търговище се превърнаха в
червени зони заради повишения брой заразени на глава от населението, а здравният министър препоръча да не се пътува до там освен ако не е належащо.

Ще има ли нови мерки?

На редовния си седмичен брифинг от Националния оперативен щаб заявиха, че ще засилят контрола над  търговски обекти, молове, нощни заведения и други обществени места заради неспазването на противоепидемичните мерки.

Снимка: bTV

Нови мерки на национално ниво няма да има. Засилва се обаче контролът - както през деня, така и през нощта.

"Всички следим със загриженост и наблюдаваме какво се случва в социалните мрежи като клипчета и разпространявани снимки на млади хора в нощните заведения", заяви проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Снимка: bTV

Страната се разделя на четири зони, според нивото на заболяемост - зелена, жълта, оранжева и червена. В най - критичната - червената -  попадат двете области Благоевград и Търговище. 

"Използвам възможността да призова българските граждани да избягват пътувания  в тези две области, ако нещо наложително не налага това пътуване", каза здравният министър.

По заболяемост за последните 2 седмици - България се нарежда на 22-ро място в ЕС. А по смъртност - на 8-мо.

„Въпреки голямото увеличаване на броя на положителните случаи, броят на смъртните също се увеличава, но с много по-малък темп“, отчете доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Колко от леглата за лечение на коронавирус са заети?

Засега са заети 19% от леглата за лечение на по-леките случаи и 6 на сто от тези за пациентите, нуждаещите от интензивни грижи. Ситуацията в момента не налага затваряне на цели училища за дълго. 99,5 % от системата учи присъствено, отчете образователният министър.

Снимка: bTV

„Ще им препоръчаме да ограничат незадължителните дейности или част от тях да са в електронна среда, например родителски срещи, заседания на обществени съвети, настоятелства, квалификации“, обясни Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Според критериите за училищата - затваряне може да има, ако попадат в област от оранжева или червена зона и ако поне 15 на сто от учениците отсъстват, заради COVID-19.

Как се движи ръстът на новозаразените у нас?

Снимка: bTV

Tрети пореден ден продължава да расте броят на новите случаи спрямо предишния и достигна нов рекорд.

Новите случаи, регистрирани в рамките на 24 часа, са 819. Те са установени при малко под 5900 извършени теста, което означава близо 14% положителни проби за денонощие - също рекордно висок дял от началото на пандемията досега.

Снимка: bTV

В болница се лекуват 1380 от заразените.

67 от тях се намират в тежко състояние и са настанени в интензивни отделения.

За последното денонощие са излекувани 350 души, а са починали шестима. Така общият брой на жертвите вече е 929.

Според данните за разпространение на заразата през последните две седмици най- тежко е положението в областите - Благоевград и Търговище, където има над 120 заразени на 100 хиляди.

В други 10 области в страна заразените са между 60 и 120 души на 100 хиляди. Сред тези региони са столицата, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!