Точно в 12:14 ч. настъпи астрономическото лято. Денят на лятното слънцестоене ли обаче е най-дългият?

През 2022 г. продължителността на деня от 16 до 26 юни е 15 часа и 19 минути, а най-дългият ден е на 19 юни - цели 15 часа и 20 минути, обясниха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА. 

Всъщност лятното слънцестоене е денят, през който наблюдаемите точки на изгрев и залез видимо престават да се движат върху линията на хоризонта, след което сменят посоката на движението си. Това съответства на положение на слънцето по неговия видим път върху небесната сфера, което е максимално отдалечено от небесния екватор, поясняват от НИМХ.

Слънцето в София тази сутрин изгря в 5 часа и 49 минути и ще залезе в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня ще е 15 часа и 17 минути. От 24 юни до края на месеца можем да се наслаждаваме на най-късните залези в София - в 21 часа и 9 минути.

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

Летният сезон започва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо, и завършва с есенното равноденствие - около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.