Kултурните дейци излязоха на протест в деня, в който се очаква да започне разглеждането на държавния бюджет за 2024 г. в парламента. Те настояват да бъдат предвидени повече пари за сектор "Култура".

Недоволството е под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Протестът започва от Министерството на културата и се очаква да приключи пред Народното събрание.

Културните дейци протестираха и в деня на народните будители - 1 ноември. Твърдят, че тогава са получили обещание от финансовия министър Асен Василев за 50-процентен ръст в средствата. Това обаче не се е случило. Затова недоволството продължава и днес.

Сред исканията са законови промени, гарантиращи бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, фолклорни ансамбли, общинските театри и камерната опера в Благоевград.

Артисти и културни дейци се събират пред Министерството на културата.

„Надявам се да не останем излъгани, исканията ни са в три големи групи – на първо място драстично увеличаване на бюджета за култура, законодателни промени и държавно съфинансиране общинските културни институти“, коментира музикантът Станислав Почекански.

„Бюджетът за култура е увеличен значително, спрямо миналата година с над 50 милиона за сценичните изкуства и с 28 милиона и половина за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма да се случи“, заяви финансовият министър Асен Василев. 

Десетки културни дейци, музиканти и артисти излязоха на протест и пред сградата на държавната опера в Бургас. Недоволство имаше и пред кукления театър в Пловдив заради обидно ниското заплащане.

Ако исканията на културните дейци не бъдат изпълнени - протестиращите заявяват готовност за стачки в цялата страна.