Лекари от "Пирогов" поискаха оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров в отворено писмо до президента и до служебния премиер.

Това се случва ден, след като Кацаров оповести, че е един от фиктивните пациенти в спешната болница, а от "Пирогов" отрекоха думите му, с обяснение, че е бил приет, за да не се налага да плаща за изследванията си.

Според служителите на „Пирогов“ служебният здравен министър е бил наясно, че в края на януари е бил хоспитализиран в „Пирогов“. Целта е била да му се извършват контролни изследвания след боледуване през ноември.

От болницата насочват вниманието и върху това, че пътека за лечение на усложнения след COVID-19 няма.

От Касата казаха, че трябва не просто да се разкрие пътека, а да се обособи цялостен алгоритъм за лечение. Такова предложение е имало още през ноември. От Българския лекарски съюз казаха, че до този момент НЗОК не са представили окончателен алгоритъм, за да се изготви споразумение. Така пациентите в момента се лекуват по различни клинични пътеки, според засегнатите органи.

Според юристи - именно този пропуск е предпоставка за случаи като този.

От "Пирогов"  поясняват, че Стойчо Кацаров е бил хоспитализиран с негово знание, в негово присъствие и с неговата лична карта. И посочват, че в базата данни на спешната болница фигурират и резултати от изследвания, сред които скенер, кардиограма и пълен пакет лабораторни изследвания. Според лекуващия му лекар доц. Атанасов - представената от министъра информация била изкривена.

„Диагнозата „Цироза“ идва от лъжа. Не може един лекар да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза“, заяви доц. Петър Атанасов, началник на  COVID сектора в „Пирогов”.

Кацаров е бил наясно, че за да се провери състоянието му след боледуването му от COVID-19, трябва или да плати изследванията си, или да постъпи в болница:

„Лично аз съм му обяснил, че пускам това ИЗ (история на заболяването – бел. р.), за да не плаща изследвания, които са доста скъпички. Втория път не е спал в болницата. И това е вече моето внимание, с което аз съм прекалил и съм го пуснал да е приходящ. Направил съм го като за брат. А той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти.“, каза доц. Атанасов.

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова тази практика е нередна, но възниква, защото липсват пътеки, по които да се лекуват усложнения - като постковид синдром.

„Като не можем да лекуваме адекватно пациента, започваме да заобикаляме клиничната пътека и по коя пътека може да му се направят изследвания, образна диагностика. От тази система страдат и лекарите, защото са принуждавани да извършват документални измами, и пациентите, които не могат да получат адекватна помощ, както е по закон“, каза адвокат Мария Петрова.

На втория пореден протест в защита на "Пирогов" и проф. Балтов лекари обясниха и защо служители са работили, докато са били на лечение, според доклада на Касата.

„Имаше не само лекари, но и медицински сестри, които работеха, докато са болни, и помагаха на колегите си“, обясни д-р Доросиев.

И днес, обидени, медиците затвориха кръстовището пред болница "Пирогов".

Освен че поискаха оставката на Кацаров - служителите на „Пирогов“ снеха и доверието си от управителя на НЗОК. Във връзка с исканията за оставката му - от Здравната каса казаха, че "определени лица не желаят НЗОК да изпълнява задълженията си" и че законът не предвижда липса на контрол при извънредни обстоятелства.