В Сливен започва приемът на молби за общинска помощ за саниране. 300 хиляди лева за енергийно обследване на сградите ще отидат при тези, които първи внесат документите си. Това предизвика напрежение и опашки от предния ден.

Близо 100 души чакат вече второ денонощие. Много от тях са прекарали нощта във фоайето на общината, което остана отворено по нареждане на кмета Стефан Радев.

Средствата са малко и ще стигнат само за 10-15 жилищни сгради.

Една от жените обясни, че чака от 7 часа сутринта вчера, а хората се движат по списък. От общината са отказали електронни заявления, затова опашката порасна в пъти.

"Снощи се завиваха с вълнени одеяла, столчета си изнасяха и наистина бяхме готови да си запазим реда“, коментира Мария Ненчева, чакаща.

"Ние се редувахме по два часа, идваха съседи и са стояли от събота вечерта, за да сме 12-и поред“, каза Елеонора Христова.

„Тази ситуация можеше да бъде избегната, при положение че говорим за интернет и електронни медии, а ние сме тук от вчера. Хората от жилищната ни сграда се редуваме през часове“, каза Стефан Христов.

„Ние не сме карали никой да стои тук, това е тяхно решение. Нямаше как да приемаме физически и електронно, защото щеше да има съмнения кой е първи, кой втори“, коментира Камен Костов, заместник-кмет на община Сливен.

Заради големия интерес от общината обявиха второ гласуване за по-голяма сума.