Над 408 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост вече са достъпни за  на обществените сгради във всички общини. Редица проблеми обаче все още спъват енергийното обновление на многофамилните жилищни здания, показва проверка на bTV. 

Пари за саниране сега има за около 1500 кооперации у нас, въпреки че над 50 000 се нуждаят от това, казва професионалният домоуправител Лилия Чолакова.

„В първия етап на програмата техническият и енергийния паспорт се финансират на 100%. На втория етап вече финансирането е на 80%, т.е. 20% от стойността ще трябва да бъде платена от собствениците на самостоятелни обекти“, казва Лилия Чолакова от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Какво се случва с програмата за саниране?
Снимка: bTV

От регионалното министерство заявиха за bTV, че кандидатстването по втория етап от програмата ще започне едва след приключването на първия. Документи в общините от сдруженията на собствениците ще се приемат до края на тази година.

„Общият размер на безвъзмездната помощ е на стойност 282 470 400 лева с включен ДДС, като в тези средства не се включва стойността на частното финансиране, което следва да се осигури от гражданите. Очаква се по процедурата по етап II, при интензитет на безвъзмездната финансова помощ 80%, да бъдат обновени многофамилни жилищни сгради с над 9 000 самостоятелни обекта", написаха в своя позиция.  

Експерти предупреждават, че до 2030 година трябва да са санирани над 19 млн. кв. метра жилищна площ. С програмата се очаква да се обновят не повече от 4 млн. кв. метра.
 
„Четейки последния вариант на насоките за кандидатстване виждаме, че приоритет сякаш е даден на по-големите сгради. Много от тези собственици, които са инвестирали собствени средства в подготовката на тези документи, може и да нямат шанс да се класират в програмата“, каза Станислав Андреев от Център за енергийна ефективност „Енефект“.

Някои хора виждат в санирането решение и на други проблеми.„Живея на шестия етаж… има много хлебарки, пълно е по тавана, ако може санирането нещо да направи и срещу тях“. 

Към момента само собствениците, които са одобрени за саниране, ще получат обратно парите си, дадени за техническо обследване на жилищната площ.