Двама мъже са задържани заради обидно отношение към полицията и отказ да се подчинят на разпореждане при проверка спазват ли се противоепидемичните мерки и работното време в заведенията в Благоевград.

Единият от задържаните е арестуван, защото отказва да даде документите си за самоличност пред заведението, което продължавало да работи и след 23 ч. Друг мъж, който снима клип, е задържан, защото възпрепятства действията на полицията.

За полицейски терор при тези проверки сигнализираха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. От бранша искат оставката на директора на полицията в града.

Те разпространиха клип, от който се вижда как полицаи арестуват хора пред работещо след 23 ч. заведение в Благоевград.

На клипа се вижда как униформени вдигат от земята мъж, а после и още един. Мъжете са отведени, а хора снимат и коментират, че това е недопустимо, защото арестуваните не вършели нищо нередно.

В същата нощ са проверени три заведения в града и са съставени 69 акта. Едно от заведенията е дискотека, а собственикът и твърди, че в нея влезли 30 полицаи и изплашили клиентите. Написали актове на посетителите на заведението, след като затворили изходите.

"Гражданите и клиентите на заведенията не носят абсолютно никаква отговорност, така че могат да бъдат спокойна, да си ходят по нощни клубове, да си стоят след 23 часа, тежестта е към бизнеса", заяви Марин Сотиров от Сдружението на заведенията в България.

"Благоевград е единственият град, в който полицията действа по този начин - влизат по 20-30 души униформени в заведения. Обиждат се клиенти, тормоз върху собственици и управители, звъни им се денем, има заплахи да не се отварят заведенията", каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

"От служител на ОДМВР е поискан документ за самоличност на лице във видимо нетрезво състояние и се е държало агресивно и неуважително. Същият не е изпълнил полицейско разпореждане. Задържаното лице е отказано да бъде изпробвано за алкохол и наркотични вещества", обясни комисар Стоян Маламов, директор на полицията в Благоевград.

От бранша поискаха уволнение на униформените. Дискотеката ще поеме разходите за адвокат на клиентите си, които ще заведат дело в съда.