Дни след въвеждането на вечерния час заведения бойкотират забраната и работят на пълен капацитет дори и след полунощ.

От 10 проверени заведения в София в петък вечер, само две са спазили здравните мерки и забраната за работа след 23 часа. Това установиха съвместно РЗИ и екип на bTV.

Санкциите за нарушаване на вечерния час са следните: за физически лица стигат до 1000 лева, а за юридически до 2000 лева.

На първото проверено място клиентите не се притесняват, че не спазват ограниченията, а други отричат, че са се запътили към отворени барове.

"Самото заведение не трябва да работи, това е основното нарушение", заяви Радка Проданова, инспектор от РЗИ-София.

Снимка: bTV

Оказва се, че и второто проверено място отказва да спазва вечерния час, а посетителите казват, че не се притесняват от вируса.

Собствениците обясняват, че не могат да изгонят клиентите си, но не ги обслужват след 23 часа.

Снимка: bTV

"Те просто не пожелаха да спазват работното време, което ни е наложено от властта", каза собственикът Дениз Александров, а управителят Слав Найденов допълни, че "нямат правомощия да ги изгонят".

"Те са си платили за консумацията в обекта и нямаме правото да ги гоним, след като те са си заплатили за този престой. Ние сме си издали сметките в 23:00 ч. и сме приключили работа с тях", добави Александров.

На три от проверените заведения бяха връчени актове, а при пет покани за връчване, тъй като не е открит отговорник за обекта. За цялата седмица в София са констатирани над 260 нарушения.