Напрежение във властта заради реформата в службите и изявления на фенансовия министър Асен Василов.

От ПП-ДБ внесоха своите идеи за законодателни промени в службите, чрез които шефовете на службите оттук нататък да се назначават от правителството и парламента, без да трябва указ от президента.

Мотивът им е, че промените са нужни за приемане на страната ни в Шенген. Внесените законопроекти идват след призив от ГЕРБ-СДС да не се слагат на дневен ред тези законодателни промени.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че сега има други въпроси за решаване и реформата в службите трябва да се обсъжда след местните избори.

„Колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите“, каза съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков и изрази надежда партньорите им в в управлението да подкрепят проектите.

Съпредседателят „Демократична БългарияАтанас Атанасов коментира отказването им две от службите да се слеят.

„На този етап това е частен случай. Не се отказваме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, защото това е важна стъпка за съставяне на единен орган”, уточни Атанасов.

Той посочи, че по отношение на назначения в службите трябва да се спазва политически неутралитет.

Напрежение се породи и за това дали се спазват договорки, постигнати на среща между Бойко Борисов, Делян Пеевски и финансовия министър Асен Василев.

Не такава беше договорката на петъчната среща в парламента, контрира с писмена позиция депутатът от ДПС Делян Пеевски. И попита защо Василев се чувства „освободен от джентълменското споразумение“.

Като участник във въпросната среща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се обяви против 20% ДДС за ресторантьорите.