Ресторантьори искат Данък добавена стойност да си остане 9%. Председателят на сдружението на заведенията в България Емил Коларов обясни защо това ще е добре за всички.

„От 27 държави в Европейския съюз 24 са с диференцирана ставка на ДДС, тоест това е една световна практика особено последните години, след като секторът беше най-пострадал при пандемията. Хиляди работни места, които са в нашия сектор, ще бъдат запазени, това е най-голямата полза. Тук въпросът не е дали някои ресторанти ще спечелят повече пари. Това ДДС го плаща клиентът, когато ние начисляваме 9%. Съответно клиентът плаща по-малко, отколкото би платил, ако начислим 20% ДДС“, каза той.

Коларов добави, че вероятно при увеличение на цените в ресторанти, ще има отлив на клиенти и фалити.

„Един клиент ако дойде в заведението и обядва, струва да кажем 20 лв. в момента. Ще му струва иначе 25 или 30 лв. Ако ние начислим по-високия данък, това го плаща клиентът, а ние начисляваме такъв данък, какъвто са гласували в парламента. Увеличаването на ДДС и увеличаването на цените ще доведе до това да има по-малко хора в определени заведения и някои от тях да фалират“, обясни той.

Вижте още във видеото.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement