Организаторите на масовото ходене на плаж, начело със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, не бяха допуснати от полицията в парк „Росенец“.

От полицията обясниха, че целта е да не се стигне до сблъсъци на етническа основа, защото в близост до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган вече имало летовници – симпатизанти на движението, пристигнали още снощи.

Поддръжниците на ДПС се установиха в района рано сутринта, преди да започне насроченият за 11 ч. протест под надслов „масово ходене на охраняем плаж“. Няколко хиляди души от цялата страна се събраха, за да подкрепят своя почетен председател.

Христо Иванов реши да измести протеста си пред общината в Бургас, а след това заедно с кмета на Бургас Димитър Николов се върнаха в парка.

В 12 ч. протестиращите от инициативата решиха да пробият кордоните от полицаи, за да стигнат до плажа.

Иво Мирчев от „Демократична България“ беше задръжан и отведен от полицията. Малко по-късно беше освободен. 

Ще направим организация по безопасен начин да разрешим на група лица да стигнат до плажа, обяви директорът на полицията в Бургас комисар Радослав Сотиров.

Имаше и опит за достигане до плажа по вода, но и той не беше успешен.

Близо до плажа достигнаха 30 плавателни съда – яхти, лодки, моторници и канута. Причината да си тръгнат беше, че не им беше позволено да акостират.

Имаше сблъсък между голям катамаран и симпатизанти на ДПС. Намеси се и жандармерия.