Протестът, организиран от Христо Иванов под мотото „масово ходене на охраняем плаж“, която трябваше да започне в 11 ч. в района на парк „Росенец“, се мести пред община Бургас, съобщи Иванов пред bTV.

Причината е, че в района на имота, използван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, от рано сутринта се събират симпатизанти на ДПС. Те пристигнаха още вчера вечерта с автобуси с кърджалийска и благоевградска регистрация. Повечето са млади мъже.

Организаторите на инициативата „масово ходене на охраняем плаж“ обясниха, че имат разрешително за протеста и са потърсили вчера информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов за режима на достъп, но не са получили такава.

Полицай обясни пред bTV тази сутрин, че няма как да пуснат протестиращите, които ще дойдат в 11 ч., защото в района вече има друга група. По думите му няма значение кой първи е получил разрешителното за протест.

„Отиваме пред общината да търсим политическа сметка на кмета защо осуетяването на съгласувано събитие. Отново виждаме български власти да обслужва Ахмед Доган“, коментира Христо Иванов.

Той призова хората, събрали се за инициативата „масово ходене на охраняем плаж“, да не се поддават на провокации и да се съберат пред сградата на общината.

Малко по-късно с пост във „Фейсбук“ кметът на Бургас Димитър Нколов обяви, че е разговарял с директора на  ОД на МВР Бургас, за да поиска допускане на организаторите на протеста до зоната в парка.

Отговорили му, че те не се допускат с цел да няма сблъсъци на етническа основа.

По вода до района на парк „Росенец“ стигна кореспондентът ни Десилава Генева.

Тя тръгна заедно с участници в инициативата „масово ходене на охраняем плаж“ от Крайморие.

Малко преди 11 ч., когато трябваше да започне протестът, в района на парка се събраха около 15 лодки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!