Най-голямото зло ли е Делян Пеевски, както твърди премиерът в оставка? Скандалите в Агенция „Митници“, МВР и доскорошната сглобка - по тези теми с високо напрежение премина денят в парламента.

„Разглобяването“ на сглобката днес продължи с пълна сила. Взаимните атаки бяха отправени между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Те бяха в няколко различни посоки - зло ли е Делян Пеевски има ли размахване на бухалки в митниците и противозаконно ли е решението да се забрани на министъра на финансите в оставка да харчи пари от бюджета.

Според опозицията става дума за разчистване на сметки между доскорошните партньори във властта.

След вчерашните 15 часа заседание - денят започна бурно.

„Не мога да разбера как се събудиха днес и той е зло. Те със злото ли живяха девет месеца? Когато се наложи да отида до тоалетната при преговорите с миньорите, ми прати SMS - има ли проблем, че излизаш?“, каза Делян Пеевски от ДПС.

„Помня, когато дойдоха миньорите от Мариците да ги бият в парламента, той се сгуши зад Пеевски“, каза от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Пеевски през ГЕРБ получи възможност да се опитва да се намесва в процеса на управление на държавата. Когато стигнахме до въпроса за попълване на регулаторите и съдебната власт, избухна скандала и настъпи разрива. Именно заради това, защото отказахме да споделим тази отговорност с него“, заяви Христо Иванов от ПП-ДБ.

„Не мога да разбера – при Борисов в централата съм ходил, но сме ходили с Христо Иванов. Били сме заедно“, каза още Делян Пеевски.

Втора тема - приетото късно снощи предложението на ГЕРБ и ДПС да бъде ограничен в харченето на пари финансовият министър Асен Василев в оставащите дни до отстраняването му от поста.

„Реагирали сме и вчера сме приключили темата, като забранихме на министъра да прави тези неща“, заяви Пеевски.

„Да забраниш ни министъра на финансите да изпълнява бюджета – това е все едно да махнеш шофьор от колата, а тя да продължи да се движи“, каза Мартин Димитров от ПП-ДБ.

И трети повод за скандали - случващото се в митниците.

„От три години и познат нямам в митниците. Всичко беше изчегъртано и според мен клановете, които са там, се бият“, коментира Борисов.

„Това, което сме свидетели в момента, е започването на една от най-мръсните кампании, която България е имала. Реално бухалките се извадиха отново“, заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

Накрая дойде и обяснението на опозицията за всички тези процеси.

„Тези хора надцениха себе си и подцениха старите бандити. Опитаха се да делят мед с мечката и накрая бяха изядени заедно с меда“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Очевидно от вчера досегашната сглобка си разчиства сметките помежду си. съсипват и последни остатъци от държавността“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Опозицията допусна още, че е възможно всичко случващо се да има връзка с изборите.