Напрежение преди срещата на енергетици и миньори с властта. Протестиращи дойдоха в Народното събрание, но част от тях не бяха допуснати в сградата.

По думите им най-голямата отстъпка, която са направили е да дойдат на среща в столицата, въпреки че настояваха тя да се проведе, където са блокадите.

Освен някои протестиращи, журналистите също не бяха допуснти на срещата.

„От магистрала идваме тук и искаме среща. Те не искат да ни допуснат. За какво говорим, каква демокрация, ние нямаме какво да си кажем с тях тогава. Искаме да дойдем, те ни казват не можете да бъдете допуснати. Влезнаха тези, които са официално по списък. Сутринта на магистралата имаше събрание и се излъчиха няколко души“, каза Пламен Панков от рудник „Трояново-север“.

„Всички се обединиха около искания, които искаме да бъдат разгледани от националния орган и всичко да става пред камери, цялото общество да гледа. Обещахме на нашите хора, че всичко ще става пред камери. Всеки въпрос в държавата трябва да бъде разгледан и решен публично и всеки да знае кой коя позиция е заел. Вече е време разделно и всеки трябва да заяви себе си по изключително важни национални въпроси, каквито са енергетиката и съдбата на цяла България чрез конкурентоспособност на цялата икономика“, каза Стойчо Стойчев от „Мини Марица-изток“.

Организацията на срещата се е случавала до малките часове на днешния ден.

„Казаха ни, че ще бъдат всички представители на партиите в парламента, а не са. Ако не се случи това, среща няма да има, но нека да видим, какво ще стане“, каза директорът на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир Спасов.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов не е оптимистично настроен за срещата. 

„Думичката е недоверие и то не се е случило сега, а тече поне от 2017 г. насам и в него няма никой невинен. Иска ни се да вземат единна българска позиция. Ако тези хора имат акъл, ще постъпят така както повелява българският национален интерес, а той е да имаме ток въобще. Тази работа дали хората ще загубят работните си места не е най-важната. Най-важната е да продължат да имат ток, докато стане възможно токът, който произвеждат топлоелектрическите централи да бъде заместен с нещо друго“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

На срещата присъстват премиерът Николай Денков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Пеевски от ДПС, Кирил Петков и Асен Василев от ПП-ДБ, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов от ИТН и представители на „Възраждане“.

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев публикува звук от срещата в социалните мрежи, в който се чува как премиерът благодари на енергетиците, че са дошли на среща, защото „разговорът през мантинелата не е възможен“. 

Недоволните, които остават на магистралите „Струма“ и „Тракия“ са в очакване на отговорите за шестте им искания.