Премиерът Николай Денков отправи покана към протестиращите миньори и енергетици. Той е изпратил писмо покана до над 30 организации представители на протестиращите, с предложение за среща в административната сграда на сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево.

Снимка: bTV

Властта отговори на критиките, че не е запознала недоволните с териториалните планове. От правителството съобщиха, че още на 2 август плановете са били публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерството на енергетиката.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува начина, по който правителството говори с протестиращите.

„Ако бях премиер, нямаше изобщо да го докараме до тук. Вчера гледах едно интервю на г-н Василев - ако някой ги съветва така да комуникират с разгневена общност, не е правилно“, каза  Борисов.

„Видя се, че не малка част от хората, които подстрекават протестите са с ясни политически амбиции - дали водачи на листи, дали политически лидери. Проблемът е, че има една група политици, които ги лъжат, че това което е било до сега, може да продължи“, каза финансовият министър Асен Василев в предаването „120 минути“.

Опозицията пък атакува Борисов:

„Малко правейки се на умряла лисица, дава съвети и критикува ПП-ДБ, но нека не забравяме, че проблемът започна от неговото управление и че в момента ГЕРБ държат ключа за решаването на тази криза“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова съобщи, че БСП ще поискат извънредно заседание на парламента и че очаква ГЕРБ да подкрепят предложението им България да поиска един месец отсрочка от Брюксел.
Колкото до искането на протестиращите за среща с лидерите на парламентарни групи от ПП-ДБ отговориха така.

„Ако почнат отделни партии да се срещат с протестиращите, това може само да политизира протеста по начин, който ще е неефективен. Всички знаем, че сме в местни избори. Академик Денков подаде своята ръка и както земеделците го направиха, така и те трябва да го направят“, каза Кирил Петков.

В териториалните планове се прави анализ на последствията от драстичното намаляване на парниковите емисии с 80 процента още през 2030 г. Говори се за изграждане на зелени източници на енергия, за обучение и преквалификация на работещите в централите в момента. За всяка засегната област Европа ще даде на България съответните средства.