Напрежение и блокади на основни пътища в страната - така премина първият ден от националния протест на фермерите срещу вноса на украинско зърно.

Блокадата при „Петолъчката“ започна точно в 10 часа и продължава над седем часа. Така на практика няма пряк достъп към близките населени места, към АМ „Тракия“, както и към международния път от Лесово към Румъния. Има километрична колона от тирове. Възникна напрежение между шофьорите на тирове и земеделците.

След 13 часа протестът се раздели - част от земеделците с тежка техника тръгнаха към София , а другите останаха в Ямбол заедно с машините, паркирани от четирите страни на пътя. На място има полиция и жандармерия от сутринта.

Шест месеца след първия протест на зърнопроизводителите за забрана за внос на зърнени култури от Украйна, браншът отново се събра на граничен пункт „Кардам“ и поиска оставки. Според протестиращите родната продукция стои по складовете, търговия няма и се очакват фалити.

„Ние изпълняваме европейските изисквания в земеделието, не можем да пръскаме с еди какво си препарати, не можем да орем когато си поискаме, не можем да палим стърнища, а тая цялата стока, която идва от Украйна, е гледана с кой знае как. С какви пестициди е пръскана, за да е по- евтино производство?“, заяви фермерът Добрин Начев.

Проблемът засяга не само сектор земеделие, обявиха още недоволните.

„Ние искаме национална забрана не само на зърно, искаме национална забрана на млечни продукти, мед, месо и месни продукти, защото разберете Украйна произвежда в различна от европейския съюз среда - там дизелът е един лев“, категоричен е и Симеон Караколев.

За повече от час стотици трактори блокираха и главния път Пловдив-Пазарджик.

„Нашата продукция – нейната себестойност, става много висока и те ни покриват разликата със субсидиите. Те не ни дават субсидиите да си правим густото, както ни обвиняват всички. Те са за да си покрием разликите и да станем конкурентоспособни“, категоричен е зърнопроизводителят Петко Черкезов.

„Вкарват сухо мляко от Украйна и нито една мандра не иска да го изкупува. Аз какво да го правя това мляко, продавам го на частно, защото нямам избор, после не мога да го докажа и няма да взема субсидии, защото не мога да го докажа. Трагедия. Нямам думи“, допълва животновъдът Трендафил Петраков.

Недоволство имаше и на пътя София-Варна. Протестиращите нямаха разрешение от областното пътно управление за спиране на движението, но това не попречи на намеренията им. Въпреки санкциите, които ги заплашват, те блокираха пътя.

Протестиращите блокираха и пътища в Хасковско и Свиленград. Зърнопроизводители с трактори и тежка техника се събраха и в Благоевградско. Шествие с трактори имаше и на пътя Перник-Радомир. Блокадата на „Петолъчката“ пък доведе до невъзможност за преминаване по пътя Ямбол - Сливен – Бургас.

„Тракторите остават тук да блокират пътя. Така ще е докато имаме решение от София. Протестът е безсрочен“, поясни Николай Киров, който организира протестите в Бургас.

В късния следобед част от тежката техника от цялата страна се насочи към столицата. От полицията съобщават, че целият наличен ресурс е изпратен на пътя, за да се гарантира сигурността.

Ситуацията на входа на София остава динамична. Решенията на протестиращите се променят според новините, които идват от протестиращите, движещи се към столицата.

Блокадата принципно е удължена. Фермерите твърдя, че полицаи спират колоните с техника и така затрудняват придвижването им към София.

Земеделци от Стара Загора са спрени от екипи на полицията на подбалканския път в района на Казанлък. Движенето към София там е блокирано и се извършва по обходен маршрут.

Земеделците пък от Перник и Радомир спряха част от техниката си в района на Владая. Движението там обаче не е блокирано. На входа на София при Долни Богров движението също се осъществява без проблем.

Към зърнопроизводителите се присъединиха пчелари, животновъди и производители на плодове и зеленчуци. Според тях има проблеми в целия сектор.

Към зърнопроизводителите се присъединиха пчелари, животновъди и производители на плодове и зеленчуци. Според тях има проблеми в целия сектор.

„В една правова държава трябва да се спазват правата на гражданите. Колегите ги спират през 5 км. Проверяват им документите. Придвижването от Североизточна и Югоизточна България към София практически е невъзможно. Тук става дума за мирно протестиращи граждани, които просто искат да стигнат до София“, заяви Радостина Жекова, която е председател на Добруджанския земеделски съюз.

По темата работиха Дани Атановова, Радослав Чолаков, Антоан Златков и Петромира Кирчева.