След драстичното поскъпване - предложение за драстично поевтиняване на природния газ у нас. "Булгаргаз" поиска от енергийния регулатор КЕВР цената на газа за октомври да бъде намалена с 30%.

Газовият доставчик посочи и причината за по-ниската цена на газа, а именно "усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, успешно проведени търгове и намерението да се пусне газовата връзка на България с Гърция".

Това се случва на фона на напрегнати разговори в Брюксел за въвеждане на мерки за справяне с енергийната криза в Европа.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон обеща още следващата седмица Брюксел да представи "безпрецедентни мерки за една безпрецедентна ситуация".

Новината дойде на фона на напрегнати разговори в Брюксел между министрите на енергетиката на 27-те държави членки. На извънредна среща те се обединиха около четири вида мерки за сваляне на цените на енергията. И призоваха до края на месеца Европейската комисия да представи следните решения:

- Таван върху приходите на енергийните доставчици с ниски производствени разходи плюс "данък солидарност" върху приходите на производителите, ползващи изкопаеми горива;

- Спешни временни мерки, сред които таван върху цените на природния газ - не само руски, а изобщо;

- Мерки за координирано намаляване на потреблението на ток;

- Мерки за стабилизиране на финансовите пазари, свързани с енергията, за да се решат проблемите с ликвидността.

Предложения за мерки за справяне с високите цени на енергията:

- Таван на приходите на енергийните доставчици плюс "данък солидарност" за ТЕЦ-ове и др.;

- Таван върху цените на природния газ;

- Намаляване на потреблението на ток;

- Стабилизиране на финансовите пазари. 

"Трябва да гарантираме сигурността на европейските доставки, докато опазим вътрешния енергиен пазар и търговията между държавите. Най-важното е да гарантираме, че нашите граждани и бизнесът няма да бъдат изоставени", каза Симсон.  

Семейство Бойчеви се отопляват и готвят на газ. И двамата са пенсионери, с общ доход около 1000 лева. 

"При идване на зимния сезон сега ще да платим 300 лева за газ и 150 лева за лекарства, едната пенсия отива. С 500 лева пенсия бихте ли ни казали как може да изкараме цял месец", каза пенсионерката Стойка Бойчева. 

И тъй като от цената на газа, зависи тази на тока - Европа обмисля реакция.

Предлага се да се постави таван на цената на електричеството, което продават централите, не използващи газ. В момента те се възползват и продават на високите цени, определени от газовите централи на борсата.

"И в момента се генерират свръхпечалби, които не са базирани на оперативната ефективност на всички тези електроцентрали, а на изкривяването на пазара на природен газ. Това е един опит на отделяне на пазара на природен газ от пазара на електроенергия", заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Идеята е при продажба над тавана, правителството да прибира свръхпечалбата и да я дава като компенсации на бизнеса и домакинствата. 

Междувременно - бизнесът у нас поиска правителството спешно да вземе решение за изплащането на компенсации за скъпия ток до края на годината. Към момента те са уредени до края на септември.

"Тези компенсации, които се получават са единственото нещо, което предпазва бизнеса от фалити към момента", заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов. 

И още - в Брюксел спорната идея за налагане на таван на цената на руския газ, днес се трансформира в таван на цената на газа изобщо.

"Пазарът на газа се определя не само от цената на руския газ, а от търсенето и предлагането на глобалния пазар", смята Мартин Владимиров. 

След срещата на министрите на енергетиката, предстои Еврокомисията да разпише и пакета от мерки, за които има консенсус.