Искания за оставка, неприличен жест и селфи белязаха днешното изслушване на вицепремиера Калина Константинова.

Калина Константинова беше извикана по инициатива на ГЕРБ. Тя трябваше да отговори защо се е наложило разселването, как ще приключи и колко струва.

В момента, в който вицепремиерът взе думата обаче, ГЕРБ издигнаха плакати „оставка“ в пленарната зала. Това провокира своеобразен отговор от депутата от „Продължаваме промяната“ Ицо Хазарта, който се снимка със специфичен жест на фона на плакатите.

Накрая той беше наказан със забележка, а изслушването показа цялостната картина на релокацията.

По инициатива на ГЕРБ вицепремиерът трябваше да отговори как властта се е справила с релокирането на бежанците.

“Целият този ужас, на който бяхме свидетели е за 1000 човека. добре че не са 2000 или 10 000 човека“, заяви Христо Гаджев от ГЕРБ.

Константинова обяви, че последните дни са били много тежки и затова в понеделник е казала, че държавата не може да издържа бежанци на първа линия по морето и затова ги мести във вътрешността на страната.

„Искам да поднеса своите извинения на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Има под 500 души в буферни центрове и 3000 в бази. Бежанците, за които ГЕРБ носеше отговорност, живяха години наред при по-лоши условия“, заяви Константинова.

Докато вицепремиерът говореше, ГЕРБ издигнаха плакати „оставка“, което пък провокира Ицо Хазарта да покаже неприличен жест.

„Моля, да го информирате, че не сме в кръчма и това е груба просташка демонстрация, недопустима в НС“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

На Ицо Хазарта му беше наложено наказание „забележка“.

Христо Петров се извини на тези, които са се почувствали засегнати, но се обърна към ГЕРБ с думите: „Мисля, че това е най малкото което трябва да ви бъде показано“.

Последва реакция от „Възраждане“.

„Влизането в сградата на НС да става след тест за наркотици и психиатричен тест“, заяви Стоян Таскалов от „Възраждане“.

Така темата беше затворена и депутатите се върнаха на изслушването на Константинова. Тя обяви, че от 150 милиона евросредства, до момента са дадени 52 милиона на хотелиери, а 12 милиона са за БЧК и други областни организации, както и кол център на четири езика.

След като стана ясно, че хиляди държавни служители могат да останат без бази за летен отдих, защото те ще са заети от бежанци, днес Константинова беше попитана и за това.

"Държавните служители се надявам, че ще намерят в сърцето си съпричастност, така че да можем да се погрижим за хората", отвърна тя.