Три уволнения и две други дисциплинарни наказания са наложени в столична ясла. Причината е забравен дезинфектант, причинил тежкото изгаряне на 2-годишното дете.

С леко зачервяване по корема - така прибират дъщеричката на семейство Събински от поредния ден в яслата. Извикани са по-рано, за да я заведат на лекар.

„Личният лекар първоначално каза, че има съмнения за изгаряне. Има съмнения за полазване от буболечка и е направила алергична реакция“, разказа бащата.

20 часа по-късно детето е прието по спешност в „Пирогов“. Диагнозата - химическо изгаряне.

Направената вътрешна проверка показва пропуски на възпитателите.

„Става въпрос за несериозно отношение към съхранението на препарата, тъй като беше открит на място изключително достъпно до децата“, обясни за bTV Нели Манчева, главен експерт в дирекция "Образование" на Столичната община.

Концентрат от дезинфектанта е забравен в санитарните помещения. Камерите улавят момента. 

„Влиза с него и излиза без него. Оттам насетне само можем да предполагаме точно какво се е случило“, казва още Нели Манчева.

След случая са наказани общо петима души. Трима работещи възпитатели в яслената група са уволнени. Двете медицински сестри в яслата, на които работодател е община "Младост", също са отстранени от работа.

Детето е в стабилно състояние и вече се възстановява вкъщи.